Stenhugger: Alting kan gå itu

filip mller copy

Personligt portræt af Filip Møller, stenhugger og skulptør

Det første møde: Det var én af de dage, hvor opgaverne sad som perler på en uendelig snor og alligevel ringede avisen en ekstra opgave ind. Jeg skulle fotografere stenhugger og skulptør Filip Møller, der havde skabt en skulptur til musikkonkurrencen Ung Rock. På værkstedet, der ligger på Ormhøjgårdvej blev jeg modtaget af en mand med det største smil på læben. Det var Filip Møller og jeg kunne lide ham med det samme. Jeg fotograferede skulpturen samt Filip Møller og Michael Been, en af arrangørerne af musikkonkurrencen, foran en sten ved værkstedet.

Stenhuggeren var oplagt til mit portræt udover det sædvanlige-projekt. Jeg fortalte Filip Møller om min idé om, at smøre hans ansigt ind i vaseline og derefter overdrysse det med sten og støv. Den idé var han straks med på. Udenfor værkstedet var der en lille stenbunke hvor jeg bad ham om at placere sig midt i og jeg arrangerede ham, så det så ud som om, at han mejslede sig selv ud.

Et par dage efter talte jeg i telefon med Filip Møller der fortalte, at vaseline er vældig svært at få vasket ud af sit hår.

Allerede som 18-årig var Filip Møller udlært som stenhugger. Filip Møller ville som dreng gerne have været autolakerer, men han kom i praktik ved en stenhugger, der syntes, at han var god til at tegne. Allerede efter en uge takkede Filip Møller ja til en læreplads. Han har ikke nogen særlig forkærlighed for sten, men er meget mere optaget af den kreative proces, der foregår, inden en gravsten eller en skulptur skal udformes eller bearbejdes. Gennem sit arbejde får han sat livet i relief, for han møder mennesker, der har mistet og gennemlever en stor sorg. Så nogle gange indser man, at det skænderi med konen måske ikke var så vigtigt, og så ringer jeg sgu lige hjem til hende og reder trådene ud, fortæller han.

 

Vil du se mere?

Personligt portræt:

Anna Birte Sparvath

Allan Søgaard

Jan Trøjborg

Frida Franko-Dossar

Du finder Filip Møllers her