Skipper Gunnar og Tenna II

Horsens fra Fjordsiden

Tekst: Anne K. Kiil

26 passagerer, primært lokale fra Horsens, tog i fredags med det gode skiw Tenna II på en smuk og kun lidt blæsende tur rundt I fjorden.

Sekunder efter at skibet havde lagt fra kaj, bredte den gode stemning sig. Familier bænkede sig rundt om bordene, og både medbragte madpakker, kager og termokander blev hentet frem, ligesom de forfriskninger, man kunne købe i styrehuset, var populære. Mens Tenna II tøffede ud af havnen, samlede mørke uvejrsskyer sig inde over byen. Men på vandet var vejret dejligt.

– Vi er netop taget afsted,nfordi det var så fint vejr, fortalte Sara Svensson og Irene Falk, der havde taget fire ældre damer med på udflugt. Børn fandt kikkerter frem, og selv om forældre og bedsteforældre holdt vejret, gik de tæt på rælingen, skarpt forfulgt af tilråb om at sætte sig, passe på, ikke falde ud og andre tilsyneladende irriterende forældrepåmindelser.

 Bryllup ombord

Inde i styrehuset sad skipper, turistguide og hyggeonkel Gunnar Nielsen på sin pind ved roret. Herfra styrede han sejladsen, men fik også tid til at gå rundt og underholde gæsterne med anekdoter om de ting, skibet passerede.

Det er 13. år, han sejler sin ture i Horsens Fjord samt i farvandet ved Juelsminde og i Vejle, Kolding og Fredericia fjorde. Og han bliver aldrig træt af det.

– Det er nye ansigter, man ser hver eneste dag, ræsonnerede han og smilede, så guldtanden glimtede. Ét ansigt, han har set de fleste dage, tilhører matrosen Jørgen Fisker. Han har fungeret som hushovmester på vandet i de sidste 11 år, siger han.

– Hold da op, har jeg kunnet holde dig ud så længe, lød det lunt fra skipperen.

Han har haft sin tro følgesvend Tenna II siden 1975, og inden hende havde han Tenna I. Hun blev dog hurtigt for lille, og den nuværende udgave kan rumme op til 50 passagerer. Tenna II får snart en ny opgave. Til august skal der holdes en vielse ombord med borgmester Jan Trøjborg som giftefoged. Det er første gang, hun lægger dæk til den slags. De fleste passagerer var lokale, men et enkelt tysk par også var kommet med. De lokale fik et helt nyt syn på deres by.

– Det er sjovt at se det fra den her side. Normalt sidder man i bilen. Man kender det hele, forklarede fru Sørensen, der er mor til Anders på ni år, som også nød turen. De to havde samlet syv-otte familiemedlemmer og fik endelig taget den tur, de ikke nåede sidste år.

Familien Henriksen fra Hundslund havde placeret sig først i stævnen og siden på første sal, så de havde godt udsyn. De kunne faktisk se kirken i Hundslund, da båden lagde vejen forbi.

– Det er første gang, vi er med, men vi har snakket meget om at tage med, og nu har vi sommerferie, så nu skulle det være, forklarede Helle Henriksen.

 

IMG_20150621_113824-01

IMG_20150621_113944-01

IMG_20150621_114026-01

IMG_20150621_114116-01

IMG_20150621_141503-01

Skipper Gunnar Nielsen nød turen, som han gør hver eneste gang. Han hygger om sine gæster, faktisk så meget at en brasilliansk studine engang gav ham sit armbånd som tak for turen. Det pynter i styrehuset endnu.

Skipper Gunnar Nielsen nød turen, som han gør hver eneste gang. Han hygger om sine gæster, faktisk så meget at en brasilliansk studine engang gav ham sit armbånd som tak for turen. Det pynter i styrehuset endnu.

 

IMG_20150621_141702-01

Tenna II var en turbåd med tilladelse til sejlads med op til 50 passager. Inden min praktiktid stoppede, nåede jeg at sejle med Skipper Gunnar og Tenna II to gange.

Tenna II  lagde til kaj for sidste i september 2014.