Softball-reportage i Aarhus

Hånd og handske

softball01

 

Christina Verge Østergaard har altid følt, at hun bare var nødt til at have en handske på sin hånd. Da hun var 21 år opdagede hun softball. En hurtigt voksende passion for spillet fik hende sammen med tre andre kvinder til at starte en klub i Aarhus. De er drevet af en lidenskab for den amerikanske sport.

Two striiiikes – one ball

Dommerens råb bliver overdøvet af de skærende hvin fra jernbanen, der er nabo til Ringgadebroens idrætsanlæg i Aarhus. Det store græsareal bliver udsat af vidt forskellige sportsgrene, men bliver denne søndag ikke betrådt af hverken cricketspillere eller bueskydningsfolk. Ved grusbanen lyder der pigestemmer. De er ivrige og der bliver til tider skreget højt. Dansk Softball Forbund har arrangeret en turnering mellem kvindeholdene i hele Danmark. Første kamp mod kvindeholdet fra Hørsholm vandt Aarhus. Tidsplanen er stram. Seks kampe venter på at blive spillet i søndagens solstråler. Giants fra Odense og Barracudas fra Østerbro er på banen. Holdene, der hver har ni spillere på den brune grusbane, skiftes til at være ude- og indehold.

Et fantastisk stykke læder

Aarhus spillerne står i røde og sortfarvede uniformer og planlægger næste kamps taktik. Flokkens opmærksomhed er rettet mod en lille kvinde på 1,60 centimeter, den 32-årige Christina Verge Østergaard. Hun er sammen med tre andre kvinder drivkraften bag holdet og hun er en af grundene til, at klubben i Aarhus eksisterer i dag.

Baseball – der er i familie med softball – har draget hende, siden hun var helt lille. Christina Verge Østergaard stødte gang på gang på sportsgrenen. Når hun skiftede kanal i fjernsynet, var der tilfældigvis et eller andet om baseball. Hun tror ikke, at bolden dukkede op ved et tilfælde, og derfor følte hun, at hun var nødt til at tage disse sammenstød med den amerikanske sportsgren alvorligt. Da hun en aften så filmen A legue of their own, der handler om en kvindeligt softball-hold, sad hun paralyseret. Hun opdagede, at hun kendte udtrykkene fra sporten uden egentlig at have beskæftiget sig med dem.

Som 21-årig fandt hun ud af, at sportsgrenen eksisterede i Danmark. I hendes by.

Der var et damehold i Aarhus, dvs. mødrene til nogle juniorspillere, der gik og klattede lidt til en bold på grusbanen ved fodboldanlægget, fortæller hun med et smil. Hun husker, at det var en aprildag, og de fik udleverede nogle gamle handsker. Træneren forbarmede sig og lånte Christina Verge Østergaard sin handske af nyere dato:

– Jeg kunne pludselig kaste meget længere, og det var så fedt at høre lyden af bolden, der rammer det her fantastiske stykke læder, fortæller hun og gengiver lyden.

softball02

Den ultimative handske

Især udstyret i sporten har fascineret Christina Verge Østergaard:

– Handsken har altid været det ultimative for mig.

Det er som om, at handsken for hende altid har været en forlængelse af armen. Den aprildag i selskab med læderhandsken føltes det bare rigtigt. Det viste sig hurtigt, at hun havde talent for sporten, hvilket gjorde det ekstra skægt.

– Så da vi havde løbet rundt en tre – fire gange med de her gamle damer, så fandt jeg ud af, at vi skulle da også i noget turnering, forklarer Christina Verge Østergaard. Det blev starten på et glødende engagement i Softball-klubben i Aarhus, der endnu ikke er brændt ud. Kvindeholdet har ikke haft en træner meget længe, så den kasket skiftes Christina Verge Østergaard sammen med en anden erfaren spiller til at have på.

softballex01
Debutanterne

Det er ved at være middagstid, og solen bager. Sveden pibler af spillerne. Uniformen er lavet af polyester.

Pause. Gruset bliver revet og stampet til rette inden den næste kamp.

Det er tid til at møde Barracudas, der er et helt nyt hold. Pigerne fra Østerbro får nogle opmuntrende ord i kampens hede. Alle skal lære noget i turneringen, og de garvede spillere er villige til at lære fra sig.

Efter inningen – skiftet mellem ude- og indeholdet styrer spillerne mod bænken, hvor vandflaskerne ligger på stribe.

Mange har et boldtalent af en art, men der er også mange der aldrig har rørt ved en bold før – alle kan være med til softball, fortæller Christina Verge Østergaard.

Oftest har spillerne fået interesse for softball ved for eksempel et udvekslingsophold i USA eller Canada. Men der er også folk, der bare har set en plakat på universitetet.

softballex02

 

Allerede i morgen

Vinden er blevet lidt køligere og spillerne er trætte. Lunterne er korte, og der bliver vrisset lidt i eftermiddagssolen. Det har været en lang dag. Taktikkerne fra de to ugentlige træningsdage er blevet afprøvet. Det blev til et enkelt nederlag i kampen mod Giants fra Odense. Musklerne er ømme. Erfaringerne er større. Christina Verge Østergaard er yderst tilfreds. Spillerne fra de andre klubber siver stille ud fra den brune grusbane. Den skal gøres klar, for igen i morgen skal den brune læderhandske trækkes på hånden.

softball03

 

Historien om softball

I 1880-erne blev der i Chicago skabt en indendørs version af baseball, så sporten kunne dyrkes om vinteren og i regnvejr. I 1895 blev det første regelsæt nedskrevet, men softball fik først sit officielle navn i 1933. Forinden var det dog, grundet stor popularitet især blandt kvinder, igen blevet flyttet udendørs.

Softball spilles i dag af både mænd og kvinder i over 70 lande og kom til Danmark i 1970’erne.

Softball i Aarhus www.aarhus-softball.dk