Jørgen Burgdorf Rud

Status/Quo Vadis fernisering på Museum Ovartaci søndag den 28. august 2016

 

jørgenrud13

Jørgen Burgdorf Rud er født i Esbjerg i 1960. Som barn kom han meget på Fanø, og som ung oplevede han – nærmest en “indvielse” – da maleren Egon Svarrer viste ham, hvordan tidevandet havde formet sandet på øen.

 

jørgenrud02

jørgenrud09

Jørgen Burgdorf Rud kom til Aarhus i 1981, hvor han arbejdede ved DSB, indtil han fik et psykisk sammenbrud i 1983/84. Det kom som et chok for ham, at man kunne få et psykisk sammenbrud, og at der i det hele taget var noget, der hed psykiatriske hospitaler. Det var næsten lige så stort et chok for ham, da han under indlæggelsen stiftede bekendtskab med Ovartacis kunst.

 

jørgenrud04

jørgenrud03

Oplevelsen gav Jørgen Burgdorf Rud et udtryksbehov, og han ønskede at uddanne sig som kunstner. Han gik på Lilleskolen for voksne i Aarhus og Holbæk Kunsthøjskole. Han er også uddannet cand. mag. i kunsthistorie og filosofi fra Aarhus Universitet.

 

jørgenrud05

jørgenrud11

I 1990-91 havde han et ophold ved Wiens Universitet for at studere forholdet mellem psyke og billedkunst.
Under opholdet på Holbæk Kunsthøjskole formede han en kaskelothval og blev opmærksom på klokkeformen på dens nakke.
l 2014  kulminerede hans mangeårige arbejde med klokkeformen og tidevandet med en koncert opført på Esbjerg  havn. Han lod tidevandet styre en koncert for klokkespil, komponeret  til lejligheden af Lars Peter Schultz.

 

jørgenrud10

jørgenrud06

jørgenrud07

Jørgen Burgdorf Rud er repræsenteret i Museum Ovartacis faste samling med adskillige værker i stort format. Flere af dem bærer præg af hans interesse for kystlandskabet fra Harboøre til Vadehavet. Jørgen Burgdorf har tidligere udstillet på Museum Ovartaci bl.a. med installationen Sankt Sebastian på psykiatrisk hospital.

 

jørgenrud15

jørgenrud12

jørgenrud08

jørgenrud14

Den aktuelle udstilling omfatter en serie gouacher på indisk bomuldspapir fra 2003. Det nyeste på udstillingen er en lydinstallation, hvor Jørgen Burgdorf Rud læser egne tekster og digte. I samme rum er også udstillet en helt ny serie malerier og collager udført på en bund af landskabsfotografier. Dette rum er udført i samarbejde med Henrik Øvad.

Udstillingen Status/Quo Vadis kan opleves på Museum Ovartaci indtil den 13. november 2016

jørgenrud01