Der er to sider af Frida

Frida Franko

Personligt portræt af Frida Franko-Dossar, Biolog ved Horsens Kommune og kunstner.

 

Det første møde: På min allerførste dag som fotojournalist-praktikant på Horsens Folkeblad, mødte jeg biologen Frida Franko-Dossar. Historien handlede om, at kommunen var i gang mes at bekæmpe planten bjørneklo. Den næste møde var et år senere, på en tidlig morgenopgave, hvor vi skulle finde de skotske højlandskvæg der netop var sat ud i Nørrestrand. Jeg havde heldigvis selskab af Frida Franko-Dossar og vi kæmpede os igennem det store buskads iført lånte gummistøvler. Vi fandt kvægene efter en times søgen og de kom på forsiden af avisen.

Frida Franko-Dossar var et af de første mennesker jeg kontaktede, da jeg kom på ideén om, at lave portrætter udover det sædvanlige. Jeg tog hjem til hende og interviewede hende, for at lære hende bedre at kende. Jeg blev især inspireret af Radiohead musik-videoen All I need, som er klippet sammen af en fransk dokumentarfilm der hedder Microcosmos. En film om insektlivet i enge og damme, optaget i nærbilleder, slow motion og time-lapse fotografering. Jeg blev tændt på idéen om, at placere Frida Franko-Dossar midt i naturen. Vi brugte en aften på at klippe sommerfugle ud i papir, for at skabe vores eget lille microcosmos i portrættet. Locationen fandt Frida efter jeg forklarede, at vi skulle finde siv og vand.

Der er to sider af Frida Franko-Dossar. Der er den vilde natur hun holder af at bevæge sig rundt i, og så er der de 120 timers arbejde hun lægger i en illustration til en børnebog. Der er de smukke havfruer hun ofte har med i sine malerier, samtidig med den skønsang der eftersigende kunne lokke tilhører i uføre. Der er de tegnede børneportrætter som kan smelte hvert en moderhjerte, men der efter hendes mening helst ikke skal være for pæne. Der er den Frida Franko-Dossar der brænder så meget for biologien, at hun underviser i den. Og der er hende der helt frivilligt lader sig glide ned i Bygholm Å en kølig august eftermiddag, fordi hendes hjerte også ligger i kunsten.

Se Frida Franko-Dossars kunst her

Vil du se mere?

Personligt portræt:

Allan Søgaard

Jan Trøjborg

Anna Birte Sparvath

Filip Møller